VIU™ Inspectiesysteem voor Veiligheidsgordel

De standaard Vision Inspection Unit voor inline kwaliteitsinspectie van veiligheidsgordel en het afplakken van fouten op hoge snelheid.
comvis vision inspection systems for seat belt webbing

COMVIS VIU™ is de industriële standaard in automatische kwaliteitsinspectie van alle soorten veiligheidsgordels, zoals Worldweft, Ecotec, Rukaflex en standaard autogordels. Het voldoet aan de hoge normen voor veiligheidsgordels voor auto’s en wordt wereldwijd gebruikt door grote, bekende autogordelfabrikanten. COMVIS VIU™ wordt vaak geïntegreerd in de make-up area en/of direct na de verflijn. VIU™ is single-end of multi-end en verkrijgbaar in verschillende versies; met een labelapplicator voor het fysiek labelen van defecten of een groep defecten en/of met een visuele inspectietafel om defecten in het gezichtsveld van de operator te stoppen en verder te gaan na het repareren of verwijderen van de defecten.

 • 100% geautomatiseerde inspectie van autogordel 24/7/365
 • Snelheden tot 120 m/min
 • 25 jaar aantoonbare ervaring
 • Wereldwijde service en ondersteuning op afstand
 • Hoogwaardige machines en -software geproduceerd in Nederland
 • Volautomatisch met labelapplicator
 • Halfautomatische met visuele inspectietafel voor reparatie of verwijderen van fouten
 • Optioneel FD3 ™ filament detector geïntegreerd
 • Makkelijk te gebruiken
 • Geschikt voor alle soorten veiligheidsgordels tot 55 mm

VIU™ met visuele inspectietafel

COMVIS VIU™-modellen met een visuele inspectietafel stoppen de gevonden fouten in het gezichtsveld van de operator. Hier kan de operator de fout of de groep fouten beoordelen en vergelijken met de foutbeelden die op de monitor worden weergegeven. Indien gewenst kan de operator de fout repareren of ervoor kiezen de fout eruit te knippen. Een automatische schaar is geïntegreerd in de tafel om de fout of de fouten te verwijderen. Na het samenvoegen van de beide losse einden met een label, wordt de automatische squeezer gebruikt om een solide verbinding te maken, om vervolgens het automatische inspectieproces te vervolgen.

Verder is de visuele inspectietafel voorzien van een ‘afvalknop’. Als er veel fouten over een langere lengte optreden, kan de operator ervoor kiezen om het materiaal enkele meters te verschrotten door op de afvalknop te drukken. In deze zogenoemde ‘waste mode’ blijft het inspectiesysteem het materiaal dat zich nog in de machine begeeft tussen camera en inspectietafel inspecteren. Op deze manier kan de operator op de monitor zien wanneer er weer goed materiaal verschijnt en na het verwijderen van het afvalmateriaal terugschakelen naar de normale inspectiemodus.

Makkelijke bediening via HMI

De complete VIU™ wordt bediend via de gebruiksvriendelijke HMI. Artikelinstellingen van de Texplorer CORE™-inspectiesoftware kunnen worden geselecteerd via het tabblad Artikel op de HMI. Selecteer uw artikel, klik op start en het inspectiesysteem is klaar voor gebruik. Verder kunnen instellingen voor inspectie, stopafstand en foutclustering worden aangepast. Maar ook taalinstellingen en gebruikersautorisatie. Alarmen en tellers worden weergegeven op het hoofdscherm. Bijvoorbeeld: J-box vol, Knoop gedetecteerd, Deuren geopend, Veiligheidsschakelaar geactiveerd, aantal gevonden fouten en de totaal geïnspecteerde lengte in meters.

Algemene knoppen

 • Start/stop
 • Load article
 • Speed selection
 • Reset counters

Instellingen

 • Foutclustering
 • Inspectie settings
 • Stopafstand
 • Schaar instellingen
 • Squeezer instellingen
 • User level autorisatie

Alarmen & notificaties

 • J-box level sensors
 • Knot detected sensor
 • Belt detected sensor
 • Door sensors
 • Safety switches
 • Watch dog signal

Tellers

 • Vision defect counter
 • Filament defect counter
 • Applied labels counter
 • Belt inspected meter

Fouten afplakken

De volautomatische VIU™-modellen gebruiken een labelapplicator om enkele of een groep fouten te labelen, zonder dat het inspectieproces moet worden gestopt of vertraagd. Na het aanbrengen van het label wordt het label gevouwen en aangedrukt. Door het gebruik van metaalhoudende labels controleert een inductieve sensor de aanwezigheid van het aangebrachte label. VIU™ gebruikt een speciaal label-algoritme om fouten te clusteren binnen een gespecificeerde lengte autogordel. Alle instellingen kunnen worden gemaakt en opgeslagen via de geïntegreerde HMI.

comvis narrow fabric label applicator labels detected defects on textile
comvis FD3 sensor detects broken filaments on narrow fabric (for example seatbelt)

Filament Detectie Sensoren

De COMVIS FD3™ Filament Detector is geïntegreerd in de meeste VIU™-modellen als extra controle op de aanwezigheid van gebroken filamenten in de oppervlakte van het materiaal. Aangezien bekend is dat deze defecten niet zichtbaar zijn op camerabeelden. De Filament Detector FD3™ detecteert grote en kleine enkele of meerdere gebroken filamenten op veiligheidsgordel met een maximale breedte van 55 millimeter. FD3™ bestaat uit 2 beugels; één voor de bovenkant en één voor de onderkant van het materiaal. Elke beugel heeft twee uitgangen, één voor kleine multifilamenten en één voor grote enkele filamenten. De gevoeligheid voor deze uitgangen is individueel instelbaar via de FD3™ Manager. De uitgangssignalen kunnen direct worden gebruikt voor machinebesturing.

Texplorer™ CORE inspectiesoftware op de VIU™

COMVIS Texplorer™ CORE is de meest krachtige en modulaire vision-inspectiesoftware voor oppervlakteinspectie. Onder andere zeer geschikt voor geweven textielen zoals autogordel/veiligheidsgordel. De inspectiesoftware heeft een verscheidenheid aan geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmen voor het detecteren van afwijkingen in het oppervlak en de randen van materialen. COMVIS heeft Texplorer™ CORE ontwikkeld met het idee dat stoffenfabrikanten meer goede dan slechte stoffen produceren. Gebruikers hoeven dus geen fouten in te leren, maar kunnen meteen beginnen met het inspecteren van stoffen, zonder dat ze moeilijke inspectie-instellingen hoeven te maken. Al onze Profiler™ (brede textielen en materialen) en VIU™ (smalle textielen en materialen) inspectiesystemen draaien op Texplorer™ CORE inspectiesoftware.

 • Meerdere inspectiemodules voor oppervlakte-inspectie
 • Kantafwijkingen, breedtemeting en vision filamenten modules
 • Standaard lay-outs en artikelsjablonen voor veiligheidsgordel inbegrepen
 • Instellingen voor verlichting
 • Instellingen voor camera’s
 • Foutplaatjes worden opgeslagen in multi-layer; fout beeld van de camera + info overlay
 • Sessiemappen met foutplaatjes en *.xml per inspectiesessie
 • OPC UA-verbinding tussen PLC en Texplorer™ CORE bijvoorbeeld voor het laden van artikelinstellingen via de HMI
 • Verschillende gebruikersniveaus en autorisatie

VIU™ 1E-F-L

Standaard single-end inspectiesysteem voor veiligheidsgordel met automatische etikettering van fouten zonder daarvoor te hoeven stoppen.

COMVIS VIU™ 1E-F-L

VIU™ 1E-F-L-V

Single-end inspectiesysteem voor veiligheidsgordel met automatisch labellen van fouten of het stoppen van fouten op visuele inspectietafel in halfautomatische modus.

COMVIS VIU™ 1E-F-L-V

VIU™ 2E-F-V

Onafhankelijk functionerend 2-end inspectiesysteem voor veiligheidsgordel, het stoppen van fouten op de visuele inspectietafel, met automatische schaar en squeezer.

COMVIS VIU™ 2E-F-V

VIU™ 1E-F-L-H

Single-end inspection system for seatbelt with automatic labelling of defects or stopping defects on horizontal inspection table in semi-automatic mode.

COMVIS VIU 1E-F-H-L seatbelt inspection system

VIU™ 1E-F-L OEM

Passief single-end inspectiesysteem voor veiligheidsgordel met automatische etikettering van fouten. OEM-versie/tafelmodel zonder motoren/drivers en extra sensoren en veiligheidsvoorzieningen. Kan worden geïntegreerd in bestaande lijnen of machines die door de klant zelf zijn gebouwd.

VIU™ 1E-F OEM-kit

Basic VIU™ OEM-kit for seatbelt inspection (or other rigid narrow fabrics) containing a camera plate with Texplorer™ CORE vision hardware and -software for system integration. Housing, controller electronics, plc, defects handling, safety modules are excluded and integrator responsibility.

VIU™ Single-End Feature Overview & Vergelijkingstabel

Model name VIU™ 1E-F OEM kit VIU™ 1E-F-L OEM VIU™ 1E-F-L-H VIU™ 1E-F-L-V
Example image
Description Basic OEM kit for seatbelt inspection containing a camera plate with vision hardware and -software for system integration. Non-motorized single-end inspection device for seatbelt inspection with automatic labelling of defects. Motorized single-end inspection machine for seatbelt with automatic labelling of defects or stopping defects on horizontal inspection table. Motorized single-end inspection machine for seatbelt with automatic labelling of defects or stopping defects on vertical inspection table, with waste function, scissors and squeezer.

 

Inspection features VIU™ 1E-F OEM kit VIU™ 1E-F-L OEM VIU™ 1E-F-L-H VIU™ 1E-F-L-V
FD3™ Filament Detectors
Texplorer™ CORE T3
Texplorer™ CORE Edge Anomalies
Texplorer™ CORE Vision Filaments
Texplorer™ CORE Horizontal Vertical
Texplorer™ CORE Width Detection
Texplorer™ CORE Edge Detection

 

Machine features VIU™ 1E-F OEM kit VIU™ 1E-F-L OEM VIU™ 1E-F-L-H VIU™ 1E-F-L-V
Camera plate with rollers
Camera & illumination
Trigger timing module
Light controller
PLC + HMI x
Plasma coated haul motor x x
Dancer / Knot detector x x
Waste motor x x x

 

Defect handling features VIU™ 1E-F OEM kit VIU™ 1E-F-L OEM VIU™ 1E-F-L-H VIU™ 1E-F-L-V
Vertical inspection table x x x
Waste function x x x
Pneumatic scissors x x x
Pneumatic presser x x x
Horizontal inspection table x x x
Semi-automatic mode (stop function) x x
Automatic defect labelling x
Label presence sensor x
Label presser rollers x

 

OPC communication features VIU™ 1E-F OEM kit VIU™ 1E-F-L OEM VIU™ 1E-F-L-H VIU™ 1E-F-L-V
Alive signal x
Start/stop inspection x
Article loading x
User defined fields (e.g. Batch no.) x
Machine state x

 

I/O features VIU™ 1E-F OEM kit VIU™ 1E-F-L OEM VIU™ 1E-F-L-H VIU™ 1E-F-L-V
Watchdog signal
Defect output front
Defect output back
J-Box 1 Level empty x x
J-Box 1 Level half empty x x
J-Box 1 Level full x x

Vraag meer informatie aan!